30. pro 2012.

Recenzija Bobinog romana

Kopiram sa Bobinog profila na FB:


Koristeći domaće resurse te zloupotrebljavajući rodbinske veze došao sam do recenzije za roman „Prečicom kroz život“. Čitaoci koji su kupili knjigu, da ne bi ostali uskraćeni za recenziju koja je u romanu objavljena od juče, ovim putem im omogućavam da je pročitaju, dok će svi oni koji u budućnosti naruče knjigu putem e-knjižare shop my book, recenziju imati u romanu te je ne moraju sada pročitati.

Slobodan Stanišić, Prečicom kroz život (recenzija)Vjetrovi rata

 

Kada se agresivna svjetska politika, istorijska narodna zlopamćenja i surove političke ambicije pojedinaca i pojedinih društvenih grupa umiješaju u dječje igre po dvorištima i ulicama, traume su nepredvidive, nezamislive, ali neizbježne.

Ovo je priča jedne generacije.

Ti mladi ljudi su snivali o još ljepšem, još pravednijem, humanijem životu, igrajući se pred samim ulazom u stvarnost. Ali generacije koje je trebalo da slijede, da oponašaju, na koje je trebalo da se ugledaju nisu bile na nivou njihovih snova. Za oslobađanje od iluzija stariji su im pripremili rovove i oružje. Vjetrovi rata, kojem nisu znali ni razlog ni smisao, raznijeli su ove mlade ljude čudnim životnim prečicama po raznim krajevima zemlje koja se raspadala, ali i po drugim dalekim stranama. Iz mirnog djetinjstva, ispunjenog toplim, udobnim snovima ušli su u novu borbu za elementarni opstanak.

Premda pisano na marginama vremena koje je bitno odredila najekstremnija politika, djelo je oslobođeno bilo kakvih političkih premisa. U događajima koje je ta politika pokrenula, ono prati isključivo sudbinu čovjeka, pojedinca u razularenim vrtlozima oživljenih istorijskih košmara, retrogradnih, nehumanih nagona.

Pisan jednostavno, iskreno, bez ikakvih književnih uticaja i ambicija, teško svodiv u kliširane oblike savremenog proznog izraza, svojom neposrednošću i snagom predstavlja novinu i nezaobilaznu književnu činjenicu.

Roman je pisan „u jednom dahu“, a tako se i čita, što ga posebno preporučuje najširoj publici.

Pavle Stanišić

U Doboju, 20. decembra 2012.

3 komentara:

 1. Draga Majo, dragi Bobo, dragi cika Pavle,

  i meni se cini da je upravo onako kao sto je i moj tata napisao u njegovom telegramu upucenom 1. Susretu generacija u ljeto 2010. godine:

  “Čestitam vam Susret generacija Doboja.

  Želim vam da se sjećate srećnih dana vaše mladosti, jer vam budućnost nije pružila to što ste od nje očekivali.

  Svima želim ličnu sreću u životu.”

  Tomo Karan

  S nestrpljenjem ocekujem dalji razvoj ove Bobine i nase price.

  :) Svjetlana

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala Svjetlana, na divnim riječima i na podršci koju si mi dala u nastojanju da ostavim trag i uspomenu na vrijeme koje je ostalo iza nas.
  Tebi i tvojima od srca, želim sve najbolje u Novoj godini. Pozdrav, Bobo.

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala, Bobo, takodje :)!

  A svi mi barem sada vjerujemo da ce Nova 2013. godina biti zdravija, ljepsa i srecnija nego sve prijasnje godine.

  :) Svjetlana

  OdgovoriIzbriši