16. stu 2012.

Slobodan Stanišić: "Prečicom kroz život" (odlomak)


...Ideju projekta izgradnje i samu realizaciju tog projekta pokrenuo je čika Veso Radojčić. Zamislio je da se ljeti građani Doboja tu kupaju, a zimi, kada se temperature spuste ispod nule i jezero zaledi, da bude veliko klizalište. Sve zamisli čika Vese Radojčića, Vlado je isprobao na „Goranskom jezeru.“ Ljetne raspuste je sa društvom provodio na tom predivnom kupalištu. Vozili su se jednu stanicu lokalnim vozom, a onda bi jedan manji dio puta pješačili do jezera. Vrlo rijetko bi kupovali voznu kartu, pošto je kazna, za one koje bi kondukter zatekao bez karte, bila da mora napustiti voz na prvoj stanici na kojoj voz stane. Švercanje u vozu je bio dio akcije koju su ti momci, u tim godinama tražili. Znalo se desiti i da kupe voznu kartu, ali to je bio vrlo rijedak slučaj. Desilo se Vladi, prisjećao se, da je kupio voznu kartu i novine. Želio je da bez ganjanja po vozu sjedne i prelista novine, tih petnaest minuta, koliko je bilo potrebno vozu da ih doveze do željene stanice. Taj dan su putovali Željko i on. Njihovo društvo je otišlo dosta ranije na jezero, a njih dvojica su krenuli kasnije zbog nekih obaveza koje su trebali da obave.
„Hajde da sjednemo u zadnji vagon“, predložio mu je Željko koji nije želio da kupi voznu kartu. „Sigurno kondukter neće stići do zadnjeg vagona dok smo mi u vozu“, govorio je.
„Hoćeš da te ja počastim kartom, pa da obojica smirom putujemo?“ pitao ga je Vlado.
„Neću, hvala. Imam osjećaj, da kada bih kupio kartu cijeli dan bi mi sigurno bio baksuzan. Ti imaš te gospodske manire koji meni nedostaju“, navodio je Željko razloge zbog kojih ne želi da kupi voznu kartu, čija je cijena bila simbolična. „Hajdemo mi u poslednji vagon, tebi je svejedno gdje sjediš, a meni on najviše odgovara“ pričao je Željko.
„Hajdemo, meni je sasvim svejedno, mada sam spreman da te počastim kartom, pa da obojica putujemo kao gospoda, ako nemaš ništa protiv“, predlagao mu je .
„Ne, nikako. To bi mi dan upropastilo“, bio je izričit. „Znaš da sam sujevjeran“, smijao se Željko.
Ušli su u zadnji vagon voza. Vlado je otvorio novine, a Željko se trudio da vidi gdje se nalazi kondukter.
„Ma daj mi pola novina, šta me briga gdje je kondukter. Ako dođe do mene, kupiću kartu i miran sam“, rekao je Vladi.
Podijelili su novine, čitali i čekali da voz krene. Nakon izvjesnog vremena, u kupe je ušao radnik željeznica u plavom mantilu i rekao im: „Ajmo svi napolje iz ovog vagona, voz je otišao!“
„Kako otišao kada smo mi u njemu?“ upitao ga je Vlado, vjerujući da se radi o nekoj šali.
„Ovaj vagon je otkačen. Voz je otišao i molim Vas da napustite vagon“ , bio je uporan čovjek u plavom mantilu.
„Kako će otkačiti vagon, a niko nije obavijestio putnike? Znate li Vi da ja imam kartu?“ bunio se Vlado i pokazivao mu kartu koju je prvi put kupio imajući namjeru da putuje bez trzavica do prve stanice, ovog lokalnog voza.
„Šta ti ja mogu? Idi u Upravu pa se žali. Ja znam da svi moraju napustiti vagon, a voz je prije deset minuta otišao. Traži neka ti vrate pare“ savjetovao ga je radnik.
Izašli su iz vagona, koji je stajao na sred pruge. Izašli su zbunjeni i počeli se smijati.
„Zar je ovo moguće?“ pitao je Vlado.
„To ti je zato jer si kupio kartu“, smijao se Željko. „Rekao sam ti da je baksuzno, za ovu relaciju, kartu kupovati. Hoćemo li pješke?“ upitao ga je.
„Ja sam kartu kupio da odem na kupanje. Pošto imam kartu, na cilj moram stići!“ šalio se Vlado.
„Hajdemo mi lagano pješaka. Znam prečicu“, rekao je Željko.
„Sva sreća da nas niko nije vidio da ulazimo u voz. Zamisli da je ovo onaj jutarnji, sa kojim redovno idemo, pa živi ne bismo ostali koliko bi nas zezali“, rekao je Vlado.
...

1 komentar:

  1. Ovo je dio iz Bobinog romana, u kojem piše o Goranskom jezeru.
    Ovako smo mi putovali, a sjećam se i ovog događaja hahaha

    OdgovoriIzbriši