19. svi 2012.

Piazza FerrariPiazza Ferrari je centralni gradski trg na kojem se nalazi zgrada La Republicce (ogranak za Genovu), jedan komad Borse (nisam uhvatila u komadu) koja je identicna zgradi berze u NY (Genova je bila jako povezana s Amerikom, ali je vremenom oslabila njena finansijska moc) i Palazzo Ducale ciju smo prethodnicu vidjeli vec u luci.

Palazzo Ducale ima glavni ulaz (plavosiva fasada) i drugi sa Piazze Ferrari (bez fasada) sa reklamom za izlozbu.

U Palazzo Ducale se sada nalazi kulturni centar i za vrijeme mog boravka je bila jos u toku izlozba Van Gogha i Gauguina, ali sama pomisao da na kisi stojim nekoliko sati da bih uopste prisla muzejskom prostoru me je odvratila od te ideje.

U Palazzo Ducale je bila smjestena gradska vlada koju je predvodio duzd (u Veneciji, cak mislim i Dubrovniku je postojao isti sistem), a ta rijec na savremenom talijanskom je duce ili pak na engleskom Duke. U novijoj talijanskoj istoriji se misli po automatizmu na Benita M.

Prvo je duzd u Genovi bio biran sa dozivotnim mandatom, ali se to brzo promijenilo na svega 2 godine. U njegovom prisustvu je uvijek bilo bar 2 clana senata da bi duzd imao sto manje kontakta s prijateljima i rodbinom koji bi navaljivali za ima zavrsi ovo, pa ono etc. Prve noci svog mandata je duzda cekalo neprijatno iznenadjenje, obzirom da je svoj namjestaj mogao unijeti tek narednih dana, pa je duzd morao da prespava na podu, a pred kraj mandata da se zamajava s iseljavanjem i transportom svog namjestaja.

Dragana

Broj komentara: 10:

 1. Bas bi bilo dobro da i danasnji duzdovi spavaju na podu :))).

  :) Svjetlana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne postizu, misli su im fokusirane da se nagrabe dok mogu.

   Dragana

   Izbriši
 2. Dobro jutro, jel` i u Beogradu sunčano? :)
  Probudila te la Repubblic ;)

  Kako me ova zadnja slika centra za kulturu, podsjeća na zgradu stare željezničke stanice u Doboju.
  Malo liče, samo što je naša oronula, a bila bi ovako lijepa da je renoviraju.
  Ima i slična svjetiljka ispred zgrade.

  OdgovoriIzbriši
 3. Dobro jutro :).
  I u Bgdu je suncano, kazu ocekuje nas danas 27 stupnjeva.
  Probudila me N. u 6 i nesto :)

  :) Svjetlana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tebi ne treba alarm clock, hahaha

   Dragana

   Izbriši
 4. Neki danas rade, a drugi setaju.

  Prije radne akcije odem do DM po sredstva za rad, idem ulicom i strefi me najedanput stanje soka. Ispred mene ide neki mladji tip koji je izgledao ovako:
  - crni sakAo i crna majica
  - siva trenerka do pola koljena (neko novo cudo - bermude-trenerka)
  - crne carape sa printom "Puma" (sokne!!!) i tamnoplave platnene patike.

  Tip je izgledao kao da je izasao na slobodan vikend iz Gangelta. Da pojasnim - Gangelt je psíhijatrijska ustanova stacionarnog tipa koja je u nasem kraju imala svoj ekvivalent poznat kao Jakes (fali mi kvacica na sh).

  Sjecam se kako su u osnovnoj u septembru dosli muski djaci u sortsevima, bio je rani septembar i dosta toplo. Izvede njih nekoliko ispred table nastavnica maternjeg jezika Hanumica i opali im svima keceve i potjera ih na mjesto, jer se ne dolazi na nastavu u gacama (tako je ona rekla u originalu).

  Dragana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nasa je setnja bila prava kulinarska. Rucak kakav se samo u nasim krajevima da dozivjeti: gibanica, supa, pecenje, grilovano povrce, mladi krompirici, salata, krempita. Poslije svega smo se nekako otkotrljali kuci.

   Hvala, Sanja. Ti si bas super kuharica :)

   :) Svjetlana

   Izbriši
 5. Sorry, D. zaboravih jos tvoj favorit - torta od paprika :)))

  :) Svjetlana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Rekoh ja vec - neki setaju, a neki rade, hahaha Dok se vi tamo gostili, ja sam tek u 18h zvaknula jednu sniclicu i salatu. Vi ste bili docekani po protokolu za kraljicu ElZABetu.

   Bravo, Sanja, ruke ti se pozlatile!!! Bez svega bih mogla, ali moram ovako javno da priznam, al' to ne vazi za gibanicu i tortu od paprika. Carice!!!


   Mislim da je Queen Elisabeth the II juce proslavila neki dijamantski jubilej, a onaj princ Filip rekao nekoj ribi sta bi se njemu desilo, ne smije ni da pomisli kad bi otkopcao njenu crvenu haljinu, hahahaha

   A tek onaj nesretnik princ Charles... prije neko vece gledam na Biography channel neko zivo da ne kazem sta o princu Harry-ju, mislim da je taj tip nejnevaspitanija osoba u citavom UK. Pored onih njegovih bizarnih kostima za maskenbale su gnjavili nekom pricom kako je on bio (tj. statirao u kukuruzu) u Afganistanu i onda se pojavljuje njegov tata u kadru i prica kako je Harry bio strasno isfrustriran kada su ga vratili (jedinog od svih iz britanske vojske) kuci. Mislio Harry da je tamo igranje paintballa, a tata ga jos velica kao neostvarenog heroja i svima baca prasinu u oci dok sjedi sa brosem na reveru koji izgleda kao citava biljka (bez zezanja) mladog luka!!!

   Dragana

   Izbriši
  2. @S.

   Zaboravih pitati - kako je Zorica-Zorule? hahaha

   Dragana ;)))

   Izbriši