11. svi 2012.

I sta jos...












I sta je jos tako tipicno za Milano? Ferari.  Tu je i radnja Illy kafe, pa jedna poslasticarnica, pa jedna radnja rucno pravljenih slatkisa.

Peck  je najbolja delikates radnja u Milanu, na nasu zalost fotografisanje ogromnih gromada parmezana, prsuta i ostalih djakonija je zabranjeno, uspjela sam samo ugrabiti djelic te atmosfere sa izloga.

Za ljubitelje vespe jedna fotkica, nju je smislio inzenjer koju je pocela da producira kompanija Piaggo koja se do tada bavila manje glamuroznom stvari - valjanjem serpi i lonaca. Vespa je dobila svoje ime po izgledu slicnom osi. Sjecam se voznje Audrey Hepburn sa Gregory Peckom u filmu "Praznik u Rimu", divan to bijase film.

Na kraju dana sam vidjela Supermena, ovo nije zezanje, nego je i fotodokumentovano, a na samom kraju sam stigla u La Fabbricu na pizzu. Nekadasnja fabrika (da nam zivi, zivi rad!) je postala pizzeria, odlicno skockana, a meni su izasli u susret i dobila sam divan sto napolju, pa je stigla i Calzone Peppina, njihova nagradjivana pizza. Na kraju Lemon sorbet i espresso, pa setnja od 3-4km, kakav divan dan! Predstoji jos jedan...

Dragana

33 komentara:

  1. Auuuu.... :)
    Super :))))

    Jel` pica na tanjiru, na fotografiji?
    Sad imamo i tel. broj, pa možemo naručiti jednu :)

    Najbolja mi je šolja koja "čuva" vrata :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozemo naruciti jos vise, cuj, samo jednu? Za svakog ponesto, ali za sve Lemon sorbet, jer je sjeo na stomak kao melem nakon pizze. Pizza je "smotana" i stvarno je bila da se razbijes, da budem tako eksplicitna. Meni se uvijek postavlja jedno logicno pitanje kada sam u Italiji - da li Talijanima ikada dosadi da stalno jedu pastu i pizzu?

      Znam da sam trebala okinuti i par fotki napolju - pored mene je bio zid prekriven zelenilom, ali sam presisala 100kom fotki tog dana i nisam mogla vise, a ko ce da fotografise okolo kada ima na sta da se fokusira na tanjiru.

      Solju sam tek sad registrovala, svaka cast! Ne bih imala protivU nista da imam jednu takvu na balkoneru.

      Bila sam danas u centru i kupila diiiivne saksije - sv.zelenu 2X, pink i lila, drugarice treba jos da posade neko cvijece, hahahahaha

      Dragana

      Izbriši
    2. Drago mi je da sam nakon Elvisa u Amsterdamu nabasala na Supermena u Milanu. To je zivot!
      hahahaha

      Kad ce jos da naidje James Bond?

      Dragana

      Izbriši
    3. Ili princ na belom konju :)))

      :) Svjetlana

      Izbriši
    4. Vidjela sam ga jednom, bio je na biciklu, ali je stvarno izgledao kao James Bond.

      Ipak sam ja samo girl next door.

      Dragana

      Izbriši
  2. Prsut sa pizzom je super!!!

    M. to je tipicno za Calzone, ona je uvijek prepolovljena i iznuta napunjena. U ovom slucaju prsut dominira fotkom, to je D. htjela mene da provocira :)))). Bogami kolicina je skoro nedeljna, a ne dnevna potreba radisnog insana.

    :) Svjetlana

    OdgovoriIzbriši
  3. Eto, vidis, kako si se upecala na prsut!

    Dragana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znas me k´o Banovac!

      :) Svjetlana

      Izbriši
  4. nije se samo svjetlana upecala, i ja sam. sto se tice kalcone, nju bih jos mogla i zaobici, ali prosciutto ni slucajno!!!!! ima toga i ovdje kupiti. dobar je, ali se ne moze uporediti ni sa nasim, ni sa italijanskim, a pogotovo ne sa spanskim koji je najbolji.... uh
    ne cudi me dragana sto je izostalo fotografisanje za vrijeme i poslije rucka, pored toliko dobrih stvari na stolu.
    joj, imam osjecaj da mirise pizza, ali to je samo 'papa jonhs' :(
    sanja

    OdgovoriIzbriši
  5. Smrt kalorijama! :)

    Bravo mala, sjajno hodoljublje i reportaza! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala. Vidim dodje Friday eve, pa se polako aktivirao i ti. Nice.

      Kao protuteza gurmanlucima meni uvijek sudbina podari 15-ak km dnevno na putovanjima, pa se sve to anulira (mislim na hedonisticke uzitke).

      Dragana

      Izbriši
    2. Ne valja ti horoskop ;)

      Izbriši
    3. Bravo, Mure, znala sam da ces kad-tad opet u svoje jato :))). Bas sam se pitala kad ces doci i koji ce te gurmanluk izvuci iz ilegale?

      Nego, moja strast za prsutom potice jos od malih dana. Zna D. da sam, cim sam dobila nejake, mlijecne zube, pocela da zvacem duvanjski prsut:))). Svake godine, kada dodjem kuci, saceka me prsut. Prosle je godine moj nesrecni otac cak zadatak prebacio na Maju, jer se u zemlji Srbiji, poslije intenzivnog i detaljnog trazenja, nije nigdje mogao naci "Stari Lijan", trenutno najbolji u svim tim nasim zemljama. I tako dodje Maja sa "Starim Lijanom", uspjesno obavljenog zadatka i usreci me bez granica :))).

      @Sanja, vec intenzivno razmisljam na koji nacin da i tebi posaljem "Starog Lijana"? Ili jos bolje saljem Maju sa njim :)))

      :) Svjetlana

      Izbriši
    4. Ah, zensko treba pustiti da se istutnji, i onda lagano usedlati u town :) Hehe ;)

      Izbriši
    5. Moj frend kaze da pustis zecica da trci, pa onda cap!

      Laku noc, Mure. Sutra vec putujemo u Genovu. Stay with us.

      Dragana

      Izbriši
    6. joj svjetlana, dobro bi mi dosla i maja i stari lijan.
      dok sam zivjela u njemackoj, cistila sam kucu (bila sam cleaning specialist) jednoj spanjolki, ciji je muz radio za lufthansu i bio suvlasnik import kompanije koja je uvozila najfinije spanjolske delikatese: prsute,fine kobasice i salame, sireve, masline, vina i ko zna sta jos ne. ta me zena pravo gotivila, pa pored toga sto me plati za moj rad, jos me odvede i u to njihovo skladiste i natrpa mi svega i svacega. meni je uvijek bilo neprijatno jer su to uzasno skupi proizvodi, ali ako ne uzmem, ona mi donese sve to u moj stan. dijelila sam rodbini i prijateljima, jer nisam imala toliko mjesta u frizideru da to sve drzim, a mi nismo stizali sve pojesti do sljedece ture. a jos me snabdijevala i parfemima, od opiuma preko nekih escadinih sport parfema (u to vrijeme pravo popularni bili) pa do chanela raznih. cak mi je nudila da se preselim u spaniju u njenu kucu, samo da ne idem u ameriku (zena vec bila u vise navrata pa znala sta je amerika).
      ovdje nema spanskih, ali ima italijanskih prsuta i sireva, a ima kupiti i nutelu, milku i toblerone u regularnim prodavnicama.
      sanja

      Izbriši
    7. Bas sam i ja bezobrazna, kad vas namamih na tu temu.

      Kod mene u komsiluku ima odlicna delikates radnja Fromagerie u kojoj se prodaju samo dobre stvari. Sirevi su im dobri, nabavlja ih neko ko stvarno zna sta je sir, od prsuta valjaju San Daniele, Parma, Toscana (moj omiljeni, malo jace arome), pa spanske Serano i Iberico (ovaj posljednji 69 EUR/kg). Kad se zaputim tamo ne izlazim napolje bez parmezana, drugih sireva (dobri su Chedar, mittelalt Gauda, Morbier, ma dobri su svi) i dobrog hjeba - baget ili sa olivama. Drzim se one latinske da su sir i 'leb hrana za zdrave. Nisam bas neki ljubitelj prsuta (drugi u familiji jesu),konzumiram ga sporadicno.

      Sanja, moj najbolji frend je Spanac, prijateljujemo vec 9 godina. U nasem prijateljstvu smo uvijek dijelili, kada ja nisam imala love, on me je izvodio na vecerinke i kada bismo digli casu s vinom, ja bih mu iz zezanja obicno rekla: "Viva Espagna!"

      Drago mi je da sam mogla da mu vratim kada su za mene dosli bolji dani. On je iz Spanije donosio njihove sireve, dobar im je Manchego (po meni najbolji spanski sir), a tokom Xmas time se obicno sladim Turronom koji lici na nas mandulat iz Dalmacije, samo sto je Fernandezova verzija kaloricnija i ubitacnija (mislim na figuru). Posljednji koji mi je poslala njegova sestra je bio od badema, a na gornjem spratu su bile ploske narandze.

      Gdje me nadje s Toblerone, 'leba ti? Posto si zivjela u Njemackoj, onda se sigurno jos dobro sjecas slatkisa. Nikada se nisam bacila na Toblerone od 800g, ali to pakovanje se ponekad vidja, a u Kaufhofu stoji Nutella od 5kg, mislim da kosta oko 38 EUR. Sta kazes, a?

      Ne znam zasto, ali dok zivim ovde nisam pojela nijednu Milka cokoladu, to je bio nas YU standard i podsjeca me na to vrijeme, ovde se pocastim Rocher kuglicama, nugatom od Lindt, pa Wagner ima odlicne praline (pojedinacno pak.) sa vocnim pastama unutra npr. od narandze.

      Moja omiljena cokolada je Goldkenn (made in Switzerland) koju mozes kupiti u duty free shops na vecini aerodroma. Izgleda kao zlatne poluge (mislim na pakovanje).

      Zamisli kako je nama ovde - u Bonnu Haribo gumene bombone, u Krefeldu fabrika koja proizvodi njemacki klasik "Prinzenrolle" keks, a u Aachenu Lindt i Katjes gumene bombone. Plus u Düsseldorfu Heinemann s njegovim tortama i kolacima. A poslije treba stati u farmerke, hahaha

      Dragana

      Izbriši
    8. Pazi, Sanja, evo sad jedne price o "uvozu" mesnih preradjevina u EU.

      Znajuci za moju slabost za prsut i ostale nase mesne prozvode, odluce moji roditelji da mi ucine malo radosti i u Germany. Ne pitajuci me za bilo kakvu dozvolu svakog puta kad se vracam u "tudjinu" uguraju oni u moj kofer svih onih djakonija koje se obavezno ponesu kad se krene, a izmedju ostalog i nesto "Starog Lijana". Bunila se ja zbog prsuta, ali moj otac rece da je tu samo 100 g i da to niko nece otkriti. Rece mi jos da malo rizika mora biti u zivotu, a ne sve tako ziheraski, kao kod Svaba :)))

      Elem, dodjoh ja u Germany i prolazim na slobodnom prolazu, gdje se nista ne mora prijaviti, kad me zaustavise carinici. Zamolise me da im otvorim kofer, a ja ljutito odgovorim da nema uopste razloga za kontrolu. Ipak moradoh otvoriti kofer. Na moje veliko iznenadjenje, nadjose 500 g "Starog Lijana" i uz to posebno upakovano ni manje ni vise 30 cevapa! Mozes misliti kako mi je bilo, pomijasase se bijes, ljutnja i ko zna sta jos. Hajde sto sam morala platiti 250 €, ali mi je bilo najgore sto sam sama morala sve to baciti u jednu kantu. Bili su to najskupli cevapi i prsut u mome zivotu, koje nazalost nisam pojela.

      :) Svjetlana

      Izbriši
    9. hahah svjetlana, sada je smijesno, ali u to vrijeme kada ti se to desilo, sigurno je bilo sve osim smijesno. pretpostavljam da si se vretila na njemacki, ziherski zivotni stil.:)

      dragana, meni je omiljena cokolada bilo kakve francuske ili belgijske praline. s obzirom da usa ima cokolade koje su groznog okusa, milka, toblerone i lindt su premium. sjecam se uzasa kada sam tek dosla ovdje i vidjela 'raznovrsni' izbor u prodavnicama. kasnije se naviknes, a prije par godina su poceli uvoziti nesto europskih slatkisa. i ovdje ima kupiti haribo gumene medice i jos poneke. uvijek kada vidim haribo, automatski se sjetim gottschalka i reklame :"haribo macht kinder froh und erwachsene ebenso" :)
      sanja

      Izbriši
    10. Sanja, slazem se s tobom.

      Zamisli samo kako sam ja bila froh kada sam nakon polozenog ispita njemackog u Goethe Institutu otisla do Haribo fabrike. Tu dolaze ljudi i kupuju na kutije, nije limitirano, koliko ko voli, nek' izvoli. Znam da sam kupila puno vrste Beeren, jer N. te voli, ali je austrijska verzija te vrste bolja od lokalne, pa Bärchen sa vise % Fruechtsaft koje su mekse i ukusnije od onih koje znamo kao prve. Tu ima jos masa nekih kiselih, Lakritz koji ne volim, i ne mogu vise da se sjetim. Mislim da je razlika u cijeni bila oko 25%. Mnoge njemacke fabrike imaju u svom komplexu i shops koje funkcionisu kao ova. Lindt, Lambertz, Zentis u Aachenu takodjer. Narodu daj samo 'leba i igara i bice froh!

      Ne daj, Boze, da nas dvije neko sastavi za stolom, to bi bas bio dozivljaj! Vjerujem da se ni drugi ne bi manje istakli, al' vidim u tebi sebe kao pravog gurmana. ;)))

      Dragana

      Izbriši
    11. A što ja volim gumene bombone :)

      Izbriši
    12. E, pa , Majo, onda za "Starog Lijana" dolaze gumene bombone :)))

      :) Svjetlana

      Izbriši
    13. E, pa, Majo, onda za "Starog Lijana" dolaze gumene bombone :)))

      :) Svjetlana

      Izbriši
    14. A sta dolazi iza gumenih bombona ondaK?

      Dragana

      Izbriši
    15. A, ne. ne, ne treba, donijeću ja tebi pršut bez bombona :)))
      Da ja Njeguški potražim :))))

      Izbriši
    16. Samo se vi castite prsutom, a ja idem da kuvam grasak s mesom. Prodjem juce kraj jednog restorana u susjedstvu, a zena jede grasak u sosu od paradajza, pa moracu i ja malo.

      Dragana

      Izbriši
    17. Ne brini, Majo, hvala, tata vec nabavio. Kaze ima i za kofera :)))

      :) Svjetlana

      Izbriši
  6. Nego dobro umjesise tetke ove gore kroasane - sa ovim, pa sa onim etc. Ipak moram priznati ovako javno da nisam probala nijedan. Ne moRe sve odjedared.

    Dragana

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja uvijek naručujem Calzone :)
    Prvu sam pojela u Doboju, prije rata. Bila je jedna picerija na Čaršiji. Tu sam kupila prvu Calzone i od tada uvijek u svim picerijama samo tu picu naručujem.
    Probala sam je i u talijanskim restoranima, ali nijedna nije bila tako dobra kao ona s Čaršije. Imali su najbolju Calzone svih vremena i zemalja :).
    Tako mi je žao što te picerije više nema, a nikad nisam bila u njoj, picu smo usput jeli, šetajući, to je bilo krajem 80-tih, početkom 90-tih.
    E, sad, ta Calzone je bila zatvorena sa svih strana. Pa, mislim da su ovi Draganini talijani sfušerili hahaha ;)
    Bez zezanja, ona bi trebalo da je zatvorena, i sir u njoj vri od toplote koja se zadržava još dugo.

    Ja ne bih odolila ni kroasanima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majo, tvoja deskripcija toplog sira znaci samo put ka frizideru, pogubno u ovo doba dana tj. noci.

      Sutra otkrivamo Genovu. Tamo je bilo jos bolje, o Milanu sam imala neko predznanje, ali Genova me oborila s nogu, uspjela sam da je savladam po slojevima do dna in only 48 hours. Znaci, do sutrI- palimo u Genovu.

      Dragana

      Izbriši
    2. Kada vec pricas o dobojskoj pizzi, prva koju sam pojela je bila u Hansovoj pizzeriji As. Bili smo sestra, tata i ja zajedno, bilo nam je bas fino iako smo sestra i ja bile tuzne, jer je mama bila tada u bolnici.

      Iz Venezije se sjecam pizzeta (malih pizza), a prve pizze koje sam vidjela u Bgdu su bile u mlijecnom restoranu "Snezana". Iako rijetko svracam u kuhinju, znala sam cesto kod kuce da napravim bas dobru pizzu, poenta je da se na materijalu nikada ne spara.

      Dragana

      Izbriši
  8. Pozdrav Djevojcicama!

    Ah, draga Dragana, ti si kao zivi kompjuter, divim se tvom poznavanju svega i svacega te pisanju i opisujuci sve u detalje, koristeci autencine nazive, brojeve, sta li, da mi se ponekad i zavrti u glavi...Svaka cast...

    Da nemas google chip negdje ugradjen, naravno salim se...:)

    Fatima

    OdgovoriIzbriši