26. sij 2011.

Unter den Linden - Humboldt UNI, Opera


4 komentara:

 1. Ja sam fino mislila da idemo u šoping danas, a Dragana bi kulturu ;)
  Može, ali samo malo, k`o u onoj emisiji: "Po ure kulture" ;)

  Šalim se, Dragana, jesi mislila na ove slike?
  A kulture nikad nije dosta :)

  OdgovoriIzbriši
 2. A i kultura (plural) ima... i ima... :)
  Možda si ti mislila na nešto drugo :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Na dobrom smo putu, nekoliko metara dalje na Unter den Linden je Njemacki istorijski muzej gdje je bila izlozba o Hitleru, a na Leipziger Platz je stalna izlozba Salvador Dali in Berlin sa preko 400 radova. Meni se posebno dojmila serija slika o Tristanu i Izoldi, prici koja je inspirisala Wagnera da stvori njegovu najljepsu operu.

  Legenda kaze da je vitez Tristan nakon sto je porazio irskog viteza Morholta odveo lijepu Izoldu svom ujaku kralju Marku da bi Mark ozenio Izoldu. Na putu se desila ljubav izmedju Tristana i Izolde i u tom ljubavnom trouglu su svi imali nocne more.

  Kada je Mark shvatio sta se desava izmedju Tristana i Izolde, odlucio je da Tristana kazni vjesanjem, a Izoldu sudjenjem i kasnije izolacijom. Tristan je uspio pobjeci i spasiti Izoldu. Oni zatim bjeze u jednu sumu gdje ih kasnije otkriva Mark. Nakon toga po dogovoru Tristan vraca Izoldu Marku, odlazi u Britaniju gdje zeni jednu drugu Izoldu (of the White Hands). Tristan pokusava da spasi svoju Izoldu od sest vitezova, ali dobija ubod otrovnim bodezom. Tristan salje svog prijatelja Kahedina po Izoldu koja je jedina osoba koja moze da ga spasi. Izolda pristaje da se vrati Tristanu, ali njegova ljubomorna zena Izolda (number two, da tako kazem) mu kaze laz o boji jedara.

  Tristan umire od tuge, a njegova ljubav Izolda umire nad njegovim mrtvim tjelom. Iz njihovih grobova su izrasla dva drveta - ljesnik i orlovi nokti cije grane su isprepletene i ne mogu se razdvojiti, simbolizirajuci pravu i vjecnu ljubav. Kralj Mark je triput pokusao odsjeci grane drveca, ali bezuspjesno te na kraju odustaje i pusta drvece da i dalje raste.

  Laku noc.

  Dragana

  OdgovoriIzbriši