25. sij 2011.

Berlin Eating & Drinking :)


Broj komentara: 7:

  1. Guten Appetit Dragana :)
    Gdje si ručala? I ja svašta pitam hehehe, al` zanima me :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam prvo izgovorila: Prijatno, kad sam otvorila fotku.

    OdgovoriIzbriši
  3. Fotka dole: rucak u Dada Falafel, lokacija: Oranienburger Tor, Berlin. Veggie mix: grilovani patlidzan, pitica sa spanacem, humus (glavna stvar u libanskoj kuhinji), okrugli kroketi falafel, kuskus salata (sjeverna Afrika - Maroko i tome slicno), mint sos, tahini sos, mango sos etc. Lokal je vrlo sofisticiran - mix modernog i orjentalnog, uvece se svira jazz, a na prvom spratu je art galerija. Sve je bilo tako dobro, pa sam sutradan morala sve ponoviti. Baklave ipak nisu kao nase, nase su bolje - stvar licnog ukusa i moc navike! Prvog dana sam pila caj od svjeze mente, a drugog crni caj sa mlijekom i zacinima koji mu daju posebnu aromu. Navukla sam se na libansku kuhinju nekada davno u UK. Mislim da je najzdravija, ali u istoj mjeri i ukusna. Zato u mojoj kucnoj biblioteci stoji kuvar Oriental basics.

    Coffee&cake kasnije u KaDeWe. Nazalost, izbor je pao na jedan od cetiri kolaca, obzirom da je sve opustoseno nakon subotnjeg shoppinga. U Berlinu se najvise pije Cafe Crema. Sa mlijekom. Nisam izostavila ni Starbucks, bila sam u jednom kod Brandenburger Tor. Bio je pun Amera i drugih turista, bila je nedelja oko 13h, napolju hladno, tako da mi je bas dobro sjela Cafe Latte prije nastavka kulturnog uzdizanja po mom rasporedu.

    Jedino sto nisam stigla u Berlinu jesti je Curry Wurst, autenticni berlinski izum, ali je jedem redovno, kao npr. veceras nakon posla. Curry Wurst je kobasica isjecena u komadice koji se serviraju sa dosta kecapa i curry powder. Mmmmmmmmm.... Inace su kobasice u Njemackoj mmmmmmmmmm...

    Sutra cemo o kulturi, pretpostavljam?

    Laku noc svima.

    Dragana ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Dragana, moze falafel, kuskus jos vise, a kolac, posebno, haha..

    Jedino, sto ja, licno, izostavljam, je humus, radije dodam, uz ovakav izbor, grcki "tzatziki", pomjesam svjetske kuhinje, haha..

    Evo ide mi voda na usta.

    P.S. Juce sam prosla kraj Starbucks-a i sjetila se Dragane. Obecala sam sebi sledecu kafu tamo. Ja imam drugo omiljeno mjesto za kaficu, ne znam da li u Evropi imaju Borders knjizare (Americke, iako su ih ovdje skoro otkupili)..E, kod njih je bas zanimljiva kafica: Nakupis knjiga, magazina i polako ceifis uz Gloria Jeans Coffee..

    OdgovoriIzbriši
  5. mmmmm i ja volim caciki :)
    Humus nisam probala, kuskus isto nisam probala, kakav je ukus?

    A što su dobre te knjižare, joj tu bih ja uživat znala :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Steta, moj comment je vjerovatno "lost in translation". Fino sam sve napisala i ode, izgubi se i nikad vise se ne vrati. Smrc, smrc.

    A, tu ste, pticice, svi se raspisete kada je klopa na tapetu, hahahaha.

    Bobo, u Oxfordu je svojevremeno bila jedna Borders bookstore i to je bila jedna strateska tacka mog najboljeg frenda i moja takodjer. Tu smo ostavili sate svog zivota na jednoj udobnoj koznoj sofi, listajuci knjige i citajuci novine za dzabaka. U jednom uglu knjizare se kasnije na moju srecu i zadovoljstvo pojavio i jedan Starbucks (ko o cemu, baba o ustipcima!). Nazalost, kasnije su Borders zatvorili i u tom lokalu je sada jedan od Sainsbury's supermarketa. Sad se tamo moze ici samo po bakaluk, a po soul food negdje drugo, npr. Waterstones ili Blackwell's.

    Kada smo vec kod Blackwell's, vodece bookstore u UK, uporno trazim jednu knjigu ljubavnih pisama nekog frajera jednoj ribi koja se zove "As ever yours" (divnog li naziva, sva sam se istopila, tako mocno zvuci, al' pitanje je koliko je realno!?), ali je out of stock. Frajer se ubio od pisanja 122 puta, a ona se nesto kao folirala i samo napisala 20 komada. Platonska ljubav, ali stala u jednu knjigu koja je totalno sold out. E, moracu da je kupim.

    Humus je pasta od slanutka (cheakpeas) i servira se sa libanskim "pitta" hljebom (u korpici sa fotke). Just like heaven!

    Kuskus potice iz kuhinje sjevernoafrickih zemalja, po izgledu je slican malo krupnijem grizu, prijatnog i blagog ukusa, odlicno pase uz meat i veggie varijante.

    U Bgd postoje dva libanska restorana, s tim sto kuvar nije iz Leskovac ili Nis, nego su u oba restorana kuvari Libanci. Moj tata me je kao pravi egzemplar stare skole izveo za rodjendan na rucak u "Byblos"´, inace prvi Bgd Libanac. Drugi je Cafe Beirut. Blizi se odmor u Bgd,bas se radujem Libancima, hahahaha

    Toliko o tome.

    Dragana ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Svaka cast Dragana, ja sam predhodno izgubila svoj komentar ( i to, dok sam ispravljala jedno slovo) i nisam mogla ponovo, a bas sam se bila raspisala, o cemu drugo nego o hrani, haha, kuskusu itd..Dobro je da je razrjeseno.

    Ma, ovamo je dosta toga preslikano, ako tako mogu reci, iz UK, ili je najslicnije njima. Te su veze ovdje ipak posebne ( Kraljica, hehe..)

    OdgovoriIzbriši