6. lip 2010.

zanatski centar

23 komentara:

  1. I auto do stola...
    :)
    Bas fino i socijalno. Kad je guzva, uzmes kafu i u autu sjedis i pijes. Ma normala...:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam se toliko privikla na ta "što bliže" parkiranja da to uopšte nisam primjetila dok sam slikala. Tek kad sam došla kući i prebacila sliku na PC vidjela sam da je auto skoro do stola hehehe.
    Po svemu sudeći, asocijalno lagano prelazi u socijalno, tj. društveno prihvatljivo ponašanje.
    Al` kafa je dobra :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa to i jeste muka draga Majo, sto su vas navikli na takvo ponasanje.
    Ne daj Boze kakvog vanrednog stanja. Pa hitna, ni vatrogasci, niti policija od ovakvih ne bi mogli prici da pomognu. Sto?
    Zato, jer se loli pija kafa na haubi...Jao, jao...

    Haj' daj nam tu dobru kafu, dok nisam poludio :)
    A sta se jede nedjeljom?
    :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mi smo brodet ručali, i uz njega kuhani krompir i povrće (brokula, karfiol, mrkva, kupuščići) kuhano na pari.

    Evo kafa, servirana :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mili moji, vi o hrani, pravite mi zazubice, a ja opet na dezurstvu i sretna ako me zapadne neka salata ili pizza. Ja bih rado tog brodeta :),ali cu sutra sparoge sa sunkom, kuhanim krompirom i sosom. Za Mureta predpostavljam da pojede sparoge, ali sta cemo, Majo, sa tobom. Ima li ih kod nas? Koliko me pamcenje sluzi nije nasa klima i zemlja (mora biti pjeskovita) pogodna za sparoge, ali mozda ima grckih ili nekih drugih uvoznih.Pozdrav Svjetlana :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Joooj, Svjetlana, o b o ž a v a m šparoge, i njih i onaj sos, mljac :)
    Ponekad budu ovdje one u teglama u BmD-u.

    E da si bliže, počastila bih te brodetom.

    Hajde, neka dežurstvo bude lagano :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ugodno dezurstvo zelim tebi Svjetlana :)
    Sparoge su ovdje rasirene (kad im je sezona) kao kod nas mrkva, i jako su na cijeni, ali ne...ne jedem :)
    A to povrce na pari Majo, e to skidam kapu:) Pogotovo volim broccoli :)
    Moja snajka to sprema za prste oblizati. Nekoliko vrsta tog povrca doda. Doda jos malo onog vrhnja za kuhanje..uhh..necemo dalje :)
    Ma ustvari hocemo :)
    Jel' to onaj brodetto Majo? Italijanska riba? Ako jeste...:)))

    A ja sam danas opet po seljacki odredio menú, hehe :)
    Piletina, krompirici i sezonska salata (doduse, samo paradajz i paprika), u kajmaku...:)

    Evo jedan vic. Gastronomsko-bizarni :)
    Jede budala u restoranu supu i pita konobara:
    "Sta je ovo zeleno u tanjiru?"
    Konobar zbunjen:
    "Pa persun...znate, to je zdravo.."
    Budala gleda, nabaci kez i pocne mahati rukom u pravcu tanjira:
    "Zdraaaavo..."

    OdgovoriIzbriši
  8. A zašto ih ne jedeš? One su ekstra ukusne. Meni su najbolje sa sosom, mada volim i bez sosa.
    U brodet ide morska riba s povrćem (luk, paradajz, biber, začini)
    A povrće kupimo smrznuto. Za 5 min. je kuhano. To volim :)
    Mi smo ga jeli sa kuhanim krompirom, bez vrhnja.

    A nekada u povrće dodamo i vrhnje za kuhanje i pomiješamo sa makaronima, a odozgo izrendamo sir trapist ;)
    I to je brz obrok, ukusan a što Mure reče... nećemo dalje :)
    Ja odmah izgladnim, čim pričamo o jelu. Evo, sad moram nešto pojesti :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne samo ukusne, vec i zdrave, podspjesuju bubreznu funkciju. Sparoge se jedu samo do 21.6. i vise ne. Mene je uvijek fascinirala ta njemcka disciplina, pomislih samo ko bi kod nas prestao upravo odredjenog dana da jede. Ma nema sanse!Vise puta sam pitala zasto bas 21.6., ali mi niko nije mogao odgovoriti. Mure, raspitaj se molim te u zemlji Holandiji da li je i tu 21.6.kraj sezone za sparoge. A Maji cemo donijeti sljedeci put sparoge i soße hollandaise. :))) Svjetlana

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni je to prezahtjevno spraviti, a i nemam neki feeling kad vidim samu sparogu.
    Ima i jos jedna stvar, cisto psiholoska.
    Ovdje imas hindustance koji jedu korjenje. Kad prodjem pored tih radnji zivot mi se zgadi. Original kad bi ispod drveta koje je bolesno, iskopala ono korjenje. E, to Sandokani jedu, i one banane sto se kuhaju. I sparoga pored tog korjenja i tih gajbi sa bananama.
    I kako da mi se svidi sparoga koju vade ispod zemlje koja lici na grobiste.
    Isto iz groba da je vade...

    http://www.delocht.nl/asppics/steken2.JPG

    Bjez' ba...
    :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Daj Mure, ne zezaj. Ja obožavam korjenasto povrće.
    Evo Svjetlana me podsjetila kako se i sos zove, ja se nisam mogla sjetiti, to je taj :)
    Pusti koke :) Jel` tako Svjetlana? hehehe
    I raspitaj nam se za 21.6.

    OdgovoriIzbriši
  12. Drage moje dame, to vam je tradicija. Sparoge izviruju vec u martu iz zemlje (nekad i ranije ako je toplije), a pocinje se sa berbom u drugom cetvrtku aprila. Berba se zavrsava na 21 jun, jer je 21 jun najduzi dan u godini, ljetni solsticij. Ljudi tri dana kasnije (na 24. juni) pale vatre u slavu najduzem danu, a taj vam je dan (dakle 24 jun), dan Svetog Johana tj. Ivana (kat.)/Jovana (ort.)/Jahije (isl.).
    Sigurno ste nekad cule za Ivanjske vatre...to je tradicija i kod nasih katolika u Bosni.

    I jos jedna informacija. Oni koji jedu sparoge, ne treba da se zacude da ce im urin nakon konzumacije poprimiti sumporkasti "miris" (na sumpornu kiselinu). Za to je "kriva" sparoga. Ne bojte se, to je normalno :)

    Kako nikad od janjetine i teletine nema tih aroma...aaaa :)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Zadivljena sam odgovorom. Bravo Mure :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ipak, ne propusti sezonu sparoga :)
    Sa hollandaise sosom ;)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka cast, Mure. Ipak, ako uhvatis vremena dodji na sparoge :))). Nisi ti tako daleko od mene. Bilo bi mi zadovoljstvo da ti ih spremim, a kad se najedes sparoga (kupuje se uvijek 500 g po osobi, a za tebe moze i vise) iznijecu ti i janjetine i teletine. :) Svjetlana

    OdgovoriIzbriši
  16. Hahaha, draga Svjetlana, kako se nasmijah :)
    Nemam ja nista protiv zelenjave, ali...zasto? :)))
    S tim u vezi, jako me raduje tvoj Zwischen-Lössung :)
    Evo, obecavam i tebi i Maji da cu vise jesti zeleno :)
    Kako bi rekao otac iz Varljivo Leto '68:
    "Jucer zeleno, danas, je li..crveno, a sutra zuto.."
    :))

    OdgovoriIzbriši
  17. Najljepse je ipak u svemu ovome, dragi Mure,da si pristao da jedes korjenje i zelenjavu Maji i meni za ljubav i da smo uspjele da te ubjedimo da promjenis misljenje. Takve smo ti mi osobe zenskoga nam roda. :))) Svjetlana

    OdgovoriIzbriši
  18. Tako je Svjetlana :)
    Mure, ma dopašće ti se :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Ho, ho, ho..Hold your horses Svjetlana i Majo!
    Ja obecah vise zelenog, a ne stalno, i pogotovo ne korjenje.
    A i moradoh obecah da me ne peglate vjecno :)
    I jos uvijek je 1:0 za mene :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Onda ćemo te još peglati ;)

    A sve je počelo od parkiranja...
    hehehe

    OdgovoriIzbriši